BrhyM – DEEP SEA VENTS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Zappo Productions / Thirty Tigers

Bruce Hornsby kennen de ouderen onder ons ongetwijfeld nog van zijn wereldhit “The Way It Is” uit 1986 toen deze Amerikaanse pianist en singer-songwriter samen met zijn band ‘The Range’ die popsong overal naar de top van de hitlijsten had gezongen en gespeeld. Nadien kon hij nog drie ‘Grammy Awards’ binnenrijven in 1987, 1990 en 1994 en hij bleef in de volgende decennia talrijke nieuwe platen uitbrengen in o.a. folkrock-, jazz-, bluegrass-, rock- en bluesrock-muziekstijl.

Dat waren albums die echter nooit meer op zo’n groot succes konden rekenen, ondanks zijn diverse samenwerkingen met country- en bluegrass-ster Ricky Skaggs of als veelgevraagd sessiemuzikant voor o.a. Bonnie Raitt, Bob Dylan, ‘Crosby, Stills And Nash’ en Stevie Nicks. Hij speelde daarnaast ook meerdere jaren op piano mee als lid van ‘Greatful Dead’ tijdens hun wereldtournee in de beginjaren ’90 tot aan het plotse overlijden van hun frontman Jerry Garcia in 1995.

Bruce Hornsby wordt in november van dit jaar 70 jaar jong en hij heeft zich voor zijn meest recente muzikale project verzekerd van een intensieve samenwerking met het klassieke muziek spelende kamerensemble ‘yMusic’ uit New York City. Dat bestaat uit fluit- en piccolospeler Alex Sopp, klarinetist Hideaki Aomori, trompettist en hoornspeler CJ Camerieri en een strijkerstrio met Rob Moose op viool, Nadia Sirota op altviool en Gabriel Cabezas op cello. Samen hebben ze onder de naam ‘BrhyM’ het tien tracks tellende album “Deep Sea Vents” opgenomen in Hornsby’s thuisstudio in Williamsburg, Virginia en in de ‘Red Bull Studios’ in New York.

Dit is de 24e plaat uit de carrière van Bruce Horsnby geworden. De tien nummers op dit album zijn niet meteen de gemakkelijkst in het gehoor liggende songs en ze zullen derhalve wellicht niet voor enige hitparadenoteringen of grote verkoopcijfers gaan zorgen. Daarmee willen we zeker niet beweren dat het geen knappe composities zijn, maar misschien toch wat te ingewikkeld om grote populariteit te creëren. De single “Deep Blue” die u op de eerste audiovideo kunt beluisteren vormt daar mogelijk wel een uitzondering op en ook de op de tweede video te horen albumopener “The Wild Whaling Life” over in een wilde oceaan levende walvissen kan wellicht op bijval rekenen bij de natuurliefhebbers.

Andere tracks uit “Deep Sea Vents” die we ook nog best kunnen appreciëren zijn “The Wake Of St. Brendan”, “The Baited Line” en de albumtiteltrack “Deep Sea Vents” waarmee deze plaat al na 37 minuten aan haar einde is gekomen. Misschien tot slot ook nog meegeven dat er gastmuzikanten aan dit album meewerkten met Chad Wright van Hornsby’s huidige band ‘The Noisemakers’ op drums bij het nummer “Deep Blue”, Branford Marsalis op sopraansaxofoon bij twee tracks en Mark Dover uit de begeleidingband van zangeres ‘Imani Woods’ uit Florida die op twee nummers meespeelt op klarinet.

(valsam)